Joomla

Hoe kan ik Joomla installeren ?

Joomla kan u manueel of via installatron installeren, via Installatron heeft u het voordeel dat de database en enkele gegevens automatisch worden aangemaakt.

 

Als u niet bekend bent met Installatron dan kan u eerst 'installatron' opzoeken in onze faq en die gids lezen. (in de installatron handleiding is er gebruik gemaakt van Wordpress, maar het installatieproces in installatron is te vergelijken met dat van Joomla).

 

Volledige informatie over Joomja kan u vinden op:

http://www.joomla.org/


Joomla 1

 

Hoe kan ik Joomla updaten via installatron?

Belangrijk: updates kunnen niet compatibele thema’s en/of plugins deactiveren of errors veroorzaken, lees daarmee eerst hoe u een backup kan nemen van uw hosting pakket en hoe u specifiek van Joomla een backup kan nemen in oze faq.

 

Het is in veel gevallen belangrijk om Joomla up to date te houden, of toch zeker met security releases. Als u Joomla heeft geïnstalleerd via Installatron dan kan u daarmee ook een update doorvoeren.

 

Installatron zal hiervoor een melding geven via e-mail en via het hosting pakket, als u bent ingelogd kan u dat helemaal beneden zien aan het logo van de applicatie.

 

Joomla update 1

 

Klik op het logo en klik op “upgrade”

 

Joomla update 2

 

Lees ook aandachtig de gevaren van een update, daarmee dat we aanraden om zeker een backup te nemen.

 

Joomla update 3

 

Onderaan ziet u naar welke versie Joomla zal updaten, kijk na of u een backup hebt en klik onderaan op “upgrade”

 

Joomla update 4

 

Wacht tot Installatron de bewerking heeft uitgevoerd.

 

Joomla update 5

 

Kijk na of alles nog werkt en of Joomla ook effectief de nieuwe versie heeft, dit kan u zien in het admin panel.

 

Joomla update 6

 

Mogelijk staan enkele thema’s en/of plugins nu op inactief, zet deze 1 per 1 terug aan, als er een thema/plugin niet meer werkt moet u de nieuwe versie van die thema/plugin downloaden en installeren (kijk ook altijd goed na of een thema/plugin goed wordt onderhouden)

Hoe kan ik een totale backup nemen van Joomla?

Bekijk eerst hoe u van uw hosting pakket een backup kunt nemen via http://www.webcreating.be/faq/Webhosting 

 

Om 100% zeker te zijn van een goede backup kan u best ook een manuele backup nemen, bij Joomla is dit niet enkel van de files in uw public_html, maar ook van de bijhorende database, door dit te doen kan u veel problemen vermijden.

 

1)      Backup van uw database:

 

Log in op uw hostingpakket en navigeer naar “phpMyAdmin”, dit zal een verificatie vragen van uw gebruikersnaam en wachtwoord van uw database. Deze kan u terugvinden in uw configuration.php file van Joomla (onder Database Settings, user en password) of in uw Installatron beheer paneel.

 

Joomla backup 1

 

Joomla backup 2

 

Eens in phpMyAdmin kan u in de linkerkant kiezen voor de juiste database, daarna kan u rechts navigeren naar “exporteren”, klik in het volgende venster op “start”. Nu kan u de backup van de database opslaan op uw computer.

 

Joomla backup 3

 

Joomla backup 4

 

Joomla backup 5

 

2)      Backup van uw files

 

Hiervoor raden we aan om een FTP programma te downloaden, standaard gebruiken wij “Filezilla”, dit is een bekend en gratis programma waarvan de features ook worden beschreven in: http://www.webcreating.be/faq/Webhosting en dan klikken op 'hoe kan ik mijn website uploaden'.

 

Open Filezilla en vul bovenaan uw hostinggegevens in, probeer connectie te maken via “Snelverbinden”.

 

Joomla backup 6

 

Onderaan hebt u nu 2 vakken, aan de linkerkant staan de bestanden van uw computer, rechts staat uw hostingpakket. Navigeer in de linkerkant naar de map waarin u de site wil opslaan en rechts naar “public_html – (+ eventueel uw submap)”, het handige aan een submap is dat de specifieke Joomla bestanden mooi gegroepeerd staan, als de bestanden in de root folder staan dan zijn er enkele files die niet bij Joomla horen. Hieronder een lijstje met de standaard Joomla files/folders.

 

administrator
bin
cache
.htaccess (zeer belangrijk!)
index.php
LICENSE.TXT
cli
components
images
includes
language
layouts
libraries
logs
media
modules
plugins
templates
tmp
configuration.php
joomla.xml
robots.txt.dist

 

Nu hebt u een complete backup van uw Joomla database en de files, probeer deze zo goed mogelijk bij te houden en regelmatig een nieuwe backup te nemen, zeker wanneer u een update / plugin wil uitvoeren op uw bestaande Joomla.

 

Offline backup herstellen:

 

Als er een error voorkomt na een update of een plugin dan raden we eerst aan om de backup van het hostingpakket terug te plaatsen, als dit niet werkt dan kan u de offline bestanden terugzetten.

Registreer uw domeinnaam

Voordat u een domeinnaam of hosting bestelt, controleer eerst de beschikbaarheid!

Voordat u een domeinnaam kunt registreren, moet u controleren of deze nog vrij is.
Maak daarom gebruik van onze handige zoekmachine om te zien of uw gewenste domeinnaam nog vrij is.

De domeinnaam van uw website is uiterst belangrijk. Hij is als het ware het 'visitekaartje' van uw website. Een surfer die uw domeinnaam ingeeft op het web, is op dat moment een potentiële klant en kan een bestelling plaatsen. Het is belangrijk om goed na te denken over de domeinnaam die u verkiest want een herkenbaar internetadres lokt meer bezoekers.

Webcreating biedt alle mogelijke topleveldomeinen aan tegen de voordeligste prijzen (.be, .eu, .com, .org, etc.). Bekijk onze volledige prijslijst.

WWW.