Opencart

Hoe kan ik OpenCart installeren via Installatron?

Via uw hostingpakket van Webcreating kan u makkelijk en zonder technische kennis een OpenCart opzetten. Op onze hosting staat Installatron dat niet enkel OpenCart kan installeren, maar ook andere webshops, CMSen en meer.

 

Log in op DirectAdmin om je hosting te beheren, eens ingelogd vind je onderaan de optie “web applications” klik op view more en zoek naar OpenCart.

 

installatron open cart

 

Klik bij OpenCart op “install this application”, nu vraagt Installatron voor enkele gegevens. De meeste zal Installatron al standaard juist zetten.

 

installatron open cart 2

 

Location: domain staat juist, directory is optioneel. Als u een naam onder directory invult zal uw webshop in een submap komen te staan, als u dit leeg laat zal de webshop in de root map terechtkomen. vb. submap: domein.be/webshop

 

Version: Installatron laat u meteen de meest recente versie zien, het is ook aangeraden om de nieuwste versie te nemen over oudere versies.


Bij language kunt u uw taal instellen, bij content kunt u opteren om een reeks demo producten te importeren in uw shop of om een volledig lege shop op te zetten (het kan wel handig zijn om enkele demo producten te laten installeren, zo ziet u een goed voorbeeld.)

 

Bij Automatic update kan u best kiezen voor de optie “Create a backup and update to new minor versions and security releases. (Recommended)” zo blijft uw webshop beveiligd tegen hackers door kleine software updates. Installatron neemt ook een backup voor als de software update niet compatibel is met uw extensies.

 

Database: Installatron kan automatisch uw database aanmaken (aangeraden)

 

Settings: Uw eigen basis settings, kies een goed passwoord.

 

Als u alles goed hebt nagekeken is er nog maar 1 klik nodig om het hele pakket te installeren, lees ook de vraag "hoe kan ik OpenCart configureren" om uw OpenCart de juiste settings te geven.

Hoe kan ik OpenCart configureren?

Eens de installatie via Installatron is gelukt kan je zelf inloggen in het admin panel van Opencart, hiervoor moet u surfen naar de URL van uw shop met daarachter /admin.

 

inlog opencart

 

(Vb. domein.be/admin)

 

Als uw OpenCart in een submap staat (bv. webshop) dan moet u de volgende navigatie gebruiken:

 

(domein.be/webshop/admin)

 

Typ uw gebruikersnaam en passwoord in om in te loggen in het admin panel.

(Gebruikersnaam en passwoord kan u altijd wijzigen in de Installatron applicatie op uw hosting).

 

Voor de algemene settings kan u navigeren naar “configuratie” – “winkel-instellingen” – “wijzigen” bekijk alle tabs en lees alles aandachtig na.

 

config opencart

 

Als deze basisconfiguraties correct staan, kan u beginnen met categoriën en producten toe te voegen. Bent u niet zeker hoe, dan kan u dat altijd terugvinden in deze faq.

Hoe kan ik categorieën en producten toevoegen in OpenCart?

Categorieën:

 

opencart categorie

 

Navigeer naar “catalogus” – “categorieën” en klik op toevoegen, daarna krijgt u 3 tabs. Bij “Algemeen”  is het de bedoeling om een unieke naam te voorzien, samen met meta tags (voor zoekmachines) en een beschrijving. Let er op dat de velden met een (*) verplicht zijn, alsook voor meerdere talen moest u die hebben.

 

Tab gegevens omvat de instellingen van uw categorie, belangrijkste aspecten zijn “Hoofdcategorie”, “Winkel(s)”, “SEO categorienaam”, “Top”, “Sorteervolgorde” en “Status”

 

opencart categorie 2


Hoofdcategorie: Laat toe om in eerder aangemaakte categorieën een subcategorie te maken

 

Winkel: hier kan u aanvinken in welke winkel(s) u de categorie wil toevoegen

 

SEO categorienaam: Geef hier een unieke naam op

 

Top: aanvinken als u deze categorie wil weergeven in de header van de site (aangeraden voor alle actieve categorieën)

 

Sorteervolgorde: Laat u toe om een voorbepaalde structuur in te bouwen

 

Status: Actief of Inactief

 

Tab Design kan u gerust zo laten, hier kan u een nieuw layout instellen (anders dan het template)

 

Klik op bewaren om verder te gaan, deze gegevens kan u later nog aanpassen

 

Producten:

 

opencart product

 

Na het creëren van een categorie kan u producten beginnen toevoegen, navigeer naar “catalogus” – “producten”, de tab “Algemeen” heeft dezelfde velden als bij categorieën met als toevoeging de product tags, hier kan je een deel relevante woorden invullen met betrekking tot het product.

 

In tab gegevens kan u net zoals bij categorieën de belangrijke instellingen configureren, verplicht is het model en aangeraden zijn de “Prijs”, “Belastinggroep”, “Aantal” “Voorraad en voorraad status”, “Moet verzonden worden”, “SEO productnaam”, “Status” en “Sorteervolgorde”

 

U kunt het product koppelen aan een categorie via “Links” daar krijgt u meteen uw reeks “categorieën” te zien.

 

Andere opties en tabs kunt u open laten, maar het is wel aangeraden om alles rustig te doorlopen, sommige functies maken namelijk gebruik van de input die u hier geeft (vb. gewicht – functie verzenden op gewicht) klik op bewaren om uw product toe te voegen.

 

Als alles is gelukt kunt u nu de veranderingen bekijken op de frontend van de winkel.

Hoe kan ik een betalingsmethode toevoegen in OpenCart?

In OpenCart zijn er verschillende betaalmethoden mogelijk, via de overschrijvingsmodule kan u instructies geven aan de klanten als zij kiezen voor betaling via overschrijving.

 

Navigeer naar “Extensies – betaalmethoden” zoek naar “Overschrijving” en klik op installeren. (in deze weergave is het ook aangeraden om order rembours en free checkout na te kijken of te deïnstalleren)

 

opencart overschrijving

 

Als de overschrijvingsmodule geïnstalleerd is kan je klikken op wijzigen, daarna krijg je een pagina met invulvelden voor de instructies.

 

Wat u bij instructies ingeeft zullen de klanten zien als ze een bestelling bevestigen met de overschijvingsmethode.

 

opencart overschrijving 2

 

De overige instellingen bestaan uit:

 

Totaal: hier kan u een bedrag invullen vanaf wanneer de module beschikbaar wordt, als u dit leeg laat is het beschikbaar voor alle bedragen.

 

Bestelstatus: geef een geldige status op bv. “verwerking” (deze kan u aanmaken via “Configuratie – installatie – Bestelstatussen”)

 

Geo Zone: in welke zones mag deze betaalmethode mogelijk zijn? Extra zones kan u aanmaken via “Configuratie – internationaal – Geo zones”

 

Status: Actief – Inactief

 

Sorteervolgorde: werkt via nummers (1 = eerste,…)

Hoe kan ik een informatiepagina toevoegen in OpenCart?

OpenCart beschikt over de mogelijkheid om verschillende informatiepagina’s toe te voegen, deze worden meestal ingevuld met algemene voorwaarden, instructies over de producten, info over de organisatie, etc… Deze pagina’s zijn bewerkbaar via een WYSIWYG editor (What You See Is What You Get), zo hoeft u zelf geen kennis te hebben van verschillende programmeertalen, maar zet het programma uw inhoud automatisch om. Als u met Word kan werken kunt u ook met de WYSIWYG werken.

 

Navigeer naar “Catalogus – Informatiepagina’s” als u bij de opzet hebt gekozen om een reeks demo producten te installeren zullen hier ook enkele voorbeelden staan, deze kan u wijzigen of verwijderen (let er op dat sommige nog niet verwijderd kunnen worden, hier kom ik later op terug in deze tutorial)

 

opencart informatiepagina

 

Klik op “Toevoegen” voor een nieuw document, nu komt u terecht op de weergave met de WYSIWYG editor . Hier kan u ook videofragmenten en afbeeldingen toevoegen.

 

Nadat u uw inhoud geschreven en gestyled hebt kan u de instellingen doen via tab “gegevens” belangrijkste elementen zijn “footer, status en sorteervolgorde”

 

Als u een multistore hebt kan je ook instellen in welke winkel(s) deze pagina moet voorkomen.

 

Als alles goed staat volgens uw normen klikt u op bewaren en kan u gaan kijken naar de frontend van de website, daar zal nu onderaan in de footer uw nieuwe pagina verschijnen.

 

opencart informatiepagina 2

 

Wilt u uw nieuwe klanten akkoord laten gaan met een van uw informatiepagina’s? Dan kan u dit instellen via “Configuratie – winkel-instellingen – opties” bij deel “Account, Afrekenen, en Affiliates”

 

opencart informatiepagina 3

 

Eens er een informatiepagina gekoppeld staat aan een deel kan u deze pagina niet meer verwijderen tenzij u deze uit de koppeling haalt.

Hoe kan ik opties toevoegen in OpenCart?

Opties in OpenCart worden vooral gebruikt om dubbel werk tegen te gaan, zo moet u geen eindeloze producten aanmaken allemaal met hun eigen attribuut zoals bv. “Small, Medium, Large”

 

Het optie systeem van OpenCart bestaat uit een optie lijst waarin u alle mogelijke functies kunt aanbieden, zoals checkboxen, radiobuttons, etc…

 

Deze kunt u vervolgens koppelen aan een product om er daar de extra prijs, gewicht en andere attributen te vermelden.

 

Ga naar het admin panel en login met uw gegevens, navigeer vervolgens naar “Catalogus – opties”. hier staat vermoedelijk nog niets in, om een optie toe te voegen klik op “Toevoegen”.

 

opencart opties 1

 

In de volgende weergave moet u bij “naam” de algemene benaming invullen, bv. Maat. Bij type kan u opteren voor welk keuzemenu hier zal worden gesteld, in dit voorbeeld kies ik voor “Radio” dit is een eenmalige keuze, u kan dus maar 1 radiobutton aanklikken in tegenstelling tot checkbox waarin meerdere opties mogelijk zijn. Bij sorteervolgorde kiest u een getal.

 

opencart opties 2

 

Vervolgens kan u kiezen voor “Voeg optiewaarde toe” hier krijgt u de mogelijkheid om de opties zelf toe te voegen, nadat alle waardes staan vermeld klikt u op “Bewaren” en de optie met zijn keuzes zijn aangemaakt.

 

Om nu een optie te koppelen aan een product kan u navigeren naar “catalogus – poducten”, klik hier op toevoegen of wijzigen van een product. Klik daarna op de tab “Opties” nu krijgt u een veldje waar u de naam moet ingeven van de bestaande optie, hier zit ook een filter ingebouwd zodanig dat het meezoekt naar uw keuze. Voor “Maat” typ ik enkel de M in en zie ik meteen Maat verschijnen. Klik op de juiste value en begin met de velden in te vullen aan de rechterkant.

 

opencart opties 3

 

Langs de rechterkant is er nu de mogelijkheid om de berekeningen in te stellen kies bovenaan of het verplicht is of niet en klik vervolgens op “Voeg optiewaarde toe” Vul nu de gewenste velden in en kies voor “Bewaren”. Nu hebt u een functionele optie.

 

opencart opties 4

Hoe kan ik statistieken instellen in Opencart?

Standaard kan u via het admin dashboard wel de bestellingen en klanten volgen van de webshop, maar niet specifiek alle statistieken, om alle statistieken weer te geven gaat Opencart samenwerken met Google analytics.

 

Google analytics is gratis en beschikt over een groot pak mogelijkheden om uw site op te volgen, zo kan je onder andere zien hoeveel keer men op een afbeelding klikt of hoeveel nieuwe bezoekers er zijn …

 

De eerste stap is om een google account aan te maken en specifiek de tab van analytics in te vullen. Meer informatie kan u vinden op de volgende link: http://www.google.com/analytics/

 

Nadat u alles correct hebt ingesteld in Google analytics krijgt u een trackingcode, u kan deze herkennen door de specifieke structuur:

 

Eens u de code voor uw site hebt gekregen kan u navigeren naar uw OpenCart admin panel, daar moet u gaan naar “Configuratie – Winkel-instellingen – wijzigen” en tab “Settings”. Onderaan ziet u een vak met Google analytics, plak daar de trackingcode en wacht enkele dagen, na een paar dagen zal de code correct werken en kan u de statistieken opvolgen in uw Google account.

 

opencart stats

 

opencart stats 2

Registreer uw domeinnaam

Voordat u een domeinnaam of hosting bestelt, controleer eerst de beschikbaarheid!

Voordat u een domeinnaam kunt registreren, moet u controleren of deze nog vrij is.
Maak daarom gebruik van onze handige zoekmachine om te zien of uw gewenste domeinnaam nog vrij is.

De domeinnaam van uw website is uiterst belangrijk. Hij is als het ware het 'visitekaartje' van uw website. Een surfer die uw domeinnaam ingeeft op het web, is op dat moment een potentiële klant en kan een bestelling plaatsen. Het is belangrijk om goed na te denken over de domeinnaam die u verkiest want een herkenbaar internetadres lokt meer bezoekers.

Webcreating biedt alle mogelijke topleveldomeinen aan tegen de voordeligste prijzen (.be, .eu, .com, .org, etc.). Bekijk onze volledige prijslijst.

WWW.