Webhosting

Wat is webhosting ?

Webhosting is een ruimte op een server waar vele andere websites ook op geparkeerd staan. Uiteraard is elke ruimte van elkaar gescheiden en heeft u geen last van de andere gebruikers. Die server is 365 dagen elke dag en nacht bereikbaar dankzij een heel krachtige machine die voor deze verbinding zorgt. Uw bezoekers moeten veilig EN snel naar uw website kunnen surfen.  

 

Webcreating.be maakt dit allemaal mogelijk voor u. U hoef immers geen verdere kosten te hebben voor het onderhoud van die server, u huurt gewoon een bepaalde ruimte op één van onze krachtige servers waar u heel uw website in onder brengt. Webcreating.be heeft verschillende pakketten opgesteld waaruit u kan kiezen.

 

Klik hier voor een overzicht van onze Linux webhosting pakketten.

Wat is DirectAdmin ?

DirectAdmin, of kortweg DA, is een online controlepaneel om uw hosting volledig te beheren. Via een eenvoudige interface kunt u onder andere volgende beheren: emailboxen, file manager van uw website, forwarders, spamfilters, subdomeinen, databases, cronjobs,...

 

U kunt een demo versie bekijken via volgende link:

https://www.directadmin.com:2222

gebruikersnaam = demo_user

wachtwoord = demo

 

Handleidingen van dit paneel vindt u hier:

http://www.site-helper.com/ Op user level, voor de eindgebruiker met een gewoon hostingpakket

http://www.site-helper.com/reseller/ Op reseller level, voor zij die hosting verder aanbieden aan eigen klanten

http://www.site-helper.com/admin/ Op admin level, voor het beheer van een volledige server of VPS

Hoe kan ik mijn website uploaden ?

Een statische website uploaden naar uw hostingpakket gaat al vrij makkelijk en in een paar stappen, we raden aan dat u hiervoor “Filezilla” gebruikt. Filezilla is een open source (gratis) FTP programma waarmee u zonder moeite meerdere files samen kunt uploaden.

 

*Wat is FTP? File Transfer Protocol is een protocol dat uitwisseling van bestanden tussen computers vergemakkelijkt.

 

De eerste stap zou zijn om Filezilla te downloaden dit kan u doen via deze link: http://filezilla-project.org/download.php

 

Eens Filezilla gedownload en geïnstalleerd is op uw computer kan u best de hostinggegevens erbij halen, bij het aankopen van een hosting kreeg u van ons een PDF met daarin de gebruikersnaam en passwoord van de hosting. Open de PDF en Filezilla.

 

Filezilla

 

In het scherm van Filezilla krijgt u bovenaan de optie om uw “host”, “gebruikersnaam” en “wachtwoord” in te vullen, de poort kan u leeg laten. Kijk in de PDF voor alle gegevens en typ alles correct over.

 

Als de gegevens correct zijn zal Filezilla verbinden met de hosting en u meteen de inhoud laten zien in het onderste rechtse scherm, in dit scherm zal u nu de map public_html zien, dit is de root map voor jouw website en hier komen alle bestanden in te staan. Belangrijk: verwijder nooit de public_html map!

 

Open de public_html map en navigeer in het onderste linkse kader naar uw bestanden om up te loaden, selecteer alle bestanden die bestemt zijn voor de website en kies “uploaden”

Hoe kan ik inloggen op mijn controle paneel ?

Inloggen op uw DirectAdmin controle paneel kan via de link http://www.uwdomein.be:2222. Indien uw domein nog niet geconnecteerd is met de server, kan dit via http://ipvandeserver:2222. Indien deze pagina onbereikbaar is op uw pc, dan komt dit vermoedelijk omdat uw plaatselijke firewall de poort 2222 blokkeert.

De gebruikersnaam en het wachtwoord hebt u ontvangen bij het openen van uw pakket. Indien u deze gegevens verloren moest hebben, kunt u ons contacteren om uw wachtwoord te resetten.

 

daloginscherm

Hoe kan ik inloggen in mijn mysql database

U dient eerst onder MySQL Management een database aan te maken. Daar kiest u zelf een gewenste databasenaam en bijhorend wachtwoord, en uploadt u eventueel een back-up van een bestaande database. Nadien kunt u met deze gegevens inloggen in de phpMyAdmin.

 

Hoe maak ik een mysql database aan ?

Log eerst in op uw hosting, navigeer daarna naar “MySQL Management” hier ziet u de reeds bestaande database(s) of een lege tabel. Om één aan te maken klikt u op “Create new Database”.

 

 

 

Vul nu de volgende velden in:

 

Database Name

Database Username

Username Password

Confirm Password

 

Klik nu op “Create”.

 

 

Indien dit gelukt is krijgt u nu een scherm met de gegevens die u zonet heeft ingevuld, probeer deze goed bij te houden.  Klik vervolgens op “Here” om terug te gaan.

 

 

Om deze gegevens terug aan te passen kan u klikken op “MySQL Management”  en klikken op u reeds aangemaakte database. Hier kan u onder andere het passwoord en de rechten wijzigen.

Hoe kan ik een back-up maken van mijn mysql database

Het is eerst aangeraden om een back-up te nemen via DirectAdmin, deze back-up zal de files van uw hosting en uw database(s) bevatten. Om te beginnen moet u inloggen in uw hostingpakket.

 

Navigeer naar “MySQL Management”  onder “Your account” of naar “phpMyAdmin” onder “Advanced Features”. Als u koos voor MySQLManagement dan moet u nu bovenaan klikken op phpMyAdmin. Vul nu uw gegevens in (database gebruikersnaam + passwoord).

 

 

 

 

Nu kan u een database selecteren, deze kan u kiezen in het linkse vak. Als u klikt op de database krijgt u een weergave van alle tabellen.

 

 

Navigeer nu naar de knop “Exporteren” in de rechterkolom, klik daarna op de start knop om de database te exporteren. De download zal kort nadien beginnen.

 

 

Kijk ter controle na of u het bestand kan terugvinden op uw computer, dit bestand zou .sql moeten hebben als extensie.

 

MySQL importeren:

 

Volg terug bovenstaande stappen om in te loggen in uw phpMyAdmin beheerpaneel, kies daarna de juiste database en navigeer naar “Importeren”.

 

 

Klik op de “Bladeren” knop en selecteer het .sql bestand van uw computer, als u niet zeker bent welke karakterset u moet gebruiken dan kan u dit standaard op utf-8 laten staan.

 

Klik nu op de start knop om de actie te voltooien.

Hoe kan ik een back-up nemen van mijn hosting pakket ?

Back-ups nemen kan op verschillende manieren, van verschillende zaken. In DirectAdmin kun je manueel een back-up nemen bij Create/Restore Backups:

 

 

Daarna kun je aanvinken van welke zaken je een back-up wilt nemen (bestanden op de website, emails accounts met hun emails, ftp accounts, databases), en klik je op Create Backup:

 

backupoptionsDA2

 

 Nadat de back-up voltooid is, gaat het systeem een e-mail sturen naar het gebruikersemailadres van jouw account. De back-up wordt geplaatst op jouw hosting in een map backups, in de vorm van één groot .tar.gz bestand.

 

Je kunt ook automatisch back-ups instellen, bijvoorbeeld via een cron job op bepaalde, vastgelegde tijdstippen.

Kan mijn webhostingpakket veranderd worden naar een groter of kleiner pakket?

Dat is helemaal geen probleem om dit te veranderen. Het verschil van de resterende maanden wordt afgetrokken of bijgerekend! Dit verloopt allemaal vlot, bezoekers van uw website zullen helemaal niets merken van de overgang.

Kan ik meerdere domeinen/websites onderbrengen in mijn pakket?

De shared webhosting pakketten zijn standaard beperkt in het aantal domeinen dat ze kunnen onderbrengen. Afgaande van het pakket kan u meer of minder domeinnamen onderbrengen, dit kan u aflezen op webcreating.be/hosting bij "te koppelen domeinnamen". Zo kan u maar 1 domeinnaam koppelen bij een start pakket en 6 bij een diamond pakket.

Hoe kan ik de hosts file aanpassen op Macintosh?

Via de hosts file is het mogelijk om enkel op uw computer een domeinnaam te laten verwijzen naar een IP-adres van een server. Dit kan handig zijn voor verschillende scenario’s: bv. bij het ontwerpen van een nieuwe site, waarbij de oude site exact moet behouden worden tot de nieuwe site klaar is en de nieuwe site op een andere server staat.

 

Dit kan u aanpassen door te navigeren naar de volgende locatie: “Applications – Utilities – Terminal”

 

Eens Terminal open is moet u het volgende commando intypen: sudo nano /private/etc/hosts

 

Nu zal de Terminal vragen om uw gebruikersnaam en wachtwoord in te typen (maak u geen zorgen als er niets op het scherm verschijnt terwijl u het wachtwoord intyped, dit is een beveiliging zodat niemand kan zien hoeveel karakters uw wachtwoord bevat)

 

Eens het hosts bestand open is kan u navigeren naar onder met de pijltoetsen, voeg nu de domein(en) toe op volgende manier:

 

IP adres (van de server)               domein.extensie
IP adres (van de server)               www.domein.extensie

 

Sla vervolgens het bestand op door op control + o te drukken en druk “Y” wanneer gevraagd, sluit daarna de terminal af.

 

Belangrijk: In sommige gevallen moet u ook de DNS cache leeg maken dit kan door het volgende commando in terminal:dscacheutil -flushcache

Hoe kan ik de hosts file aanpassen op Windows?

ia de hosts file is het mogelijk om enkel op uw computer een domeinnaam te laten verwijzen naar een IP-adres van een server. Dit kan handig zijn voor verschillende scenario’s: bv. bij het ontwerpen van een nieuwe site, waarbij de oude site exact moet behouden worden tot de nieuwe site klaar is en de nieuwe site op een andere server staat.

 

Dit kan je aanpassen door te navigeren naar de volgende locatie: “Start – kladblok (rechtermuisklik – uitvoeren als admin) – bestand => openen – (computer – C – Windows – System 32 – drivers – etc ) – klik onderaan (alle bestanden) – hosts”

 

open as admin

 

klik hosts file

 

Ga helemaal naar onder in het bestand en voeg een nieuwe regel toe op deze manier:

IP adres                domein.extensie

IP adres                www.domein.extensie

 

Standaard staan er ook enkele voorbeelden in de lijst

Hoe kan ik de statistieken van mijn site bekijken?

In veel gevallen is het handig om te bekijken hoeveel mensen er per dag / maand / jaar uw site bezoeken. Als u enige kennis hebt van HTML kan u hiervoor een Google analytics account aanmaken (zie http://www.google.com/analytics/ ).

 

Anderzijds is het ook mogelijk om via DirectAdmin de stats te bekijken, deze kan u instellen met een eigen gekozen naam achter uw domein vb. domein.be/stats. Let er op dat deze stats publiekelijk toegankelijk zijn, dus kies hiervoor een niet veel voorkomende naam of bescherm dit met een passwoord.

 

Om de stats pagina aan te maken moet u inloggen in DirectAdmin, navigeer daarna naar “Site Summary / Statistics / Logs”

 

stats DA

 

In de volgende weergave ziet u “Domain Webalizer Stats”  met daar de mogelijkheid “Set selected domains to be publicly viewable from /”. Geef hier uw benaming in, selecteer de bijhorende domeinen en klik op “Set”, daarna krijgt u een melding dat de stats zijn aangemaakt.

 

stats aanvinken

 

U kan hier ook klikken op het domeinnaam om de stats weer te geven, maar dan moet u wel steeds inloggen in uw hosting.

 

Geef nu de URL van uw domein in met daarachter /uwgekozennaam om de statistieken te bekijken.

 

Om deze stats terug te verwijderen kan u gaan naar “Home – file manager – public_html – uwgekozennaam” selecteer de stats map en klik op delete.

 

file manager

 

stats vinken

Hoe kan ik directories beschermen met een passwoord?

Sommige bestanden of mappen kunnen gevoelige inhoud bevatten, om deze te beschermen kan u via DirectAdmin een gebruiker + passwoord instellen voor een bepaalde map.

 

Log in op uw hosting en klik op “Password Protected Directories”, in dit overzicht kan u nieuwe mappen beveiligen en de reeds beveiligde mappen bewerken.

 

password protect da

 

Klik op “Find a Directory to Password Protect”, nu komt u terecht in een weergave met al uw mappen in public_html. Zoek naar de map die u wil beveiligen en klik bij “action” op “Protect”

 

find directory to password protect

 

folder protect

 

In de volgende weergave kan u een melding, gebruiker en passwoord instellen. De eerste keer moet u wel een gebruiker instellen, daarna is dit niet meer verplicht.

 

setup user

 

Reeds ingesteld kan u dit nog altijd terugvinden onder “Password Protected Directories” om een beveiliging te verwijderen of te bewerken.

Hoe kan ik Installatron gebruiken?

Installatron is een pakket dat u de mogelijkheid geeft om enkele scripts, CMSen en dergelijke te installeren op een makkelijke manier. Zo hoeft u zelf geen database aan te maken en worden voor u de meeste instellingen automatisch gedaan.

 

Installatron wordt meestal gebruikt om CMSen zoals Wordpress, Drupal of Joomla! Te installeren, natuurlijk is het ook mogelijk om andere systemen te installeren, maar in deze tutorial ziet u hoe u Wordpress kan installeren via Installatron.

 

Log eerst in op uw hostingpakket, scroll helemaal naar beneden tot u het deel “Web Applications” ziet. Hier krijgt u een klein overzicht over de featured apps.

 

Standaard staat Wordpress hier al tussen, zo niet, of wil u een andere applicatie dan kan u klikken op “view more”

 

installatron 1

 

De view more weergave geeft u de mogelijkheid om te zoeken naar de gewenste applicaties.

 

installatron 2

 

Of u kan scrollen naar onder en browsen tussen de beschikbare applicaties.

 

installatron 3

 

Klik op “Wordpress” en selecteer “Install this application”

 

installatron 4

 

Nu krijgt u een weergave met de enige instellingen die u moet opgeven, als u niet zeker bent van de handelingen kan u altijd lezen wat elk deel doet in de linkerkant.

 

Bij vak location kan u zelf nog een directory of submap aanmaken waar de web applicatie in komt te staan bv. domein.extensie/wordpress, wordpress zou de benaming zijn die u moet ingeven. Als u dit leeg laat dan zal installatron de applicatie installeren in uw root map.

 

installatron 5

 

Bij deel Version kan u kiezen welke versie en taal de applicatie moet installeren, neem bij een nieuwe installatie altijd de meest recente versie. Oudere versies zijn vaak vatbaarder voor aanvallen van hackers.

 

De meeste applicaties hebben licentievoorwaarden, deze kan u lezen en moet u accepteren.

 

De meeste applicaties zijn constant in ontwikkeling, daarmee zal Installatron ook vragen of het automatisch mag updaten naar de nieuwste versie en of het een back-up moet nemen bij elke nieuwe versie. Als u van plan bent om enkel de standaard versie van uw applicatie te gebruiken en niets in de code te wijzigen en/of plugins en modules toe te voegen dan kan u gerust kiezen voor create a backup and update to minor versions. Als u wel gaat wijzigen in de code en plugins/modules gaat installeren dan kan u best kiezen voor geen updates te doen. De meeste applicaties zullen de melding geven dat er een update beschikbaar is in hun controle paneel, hiervoor kan u best zelf een back-up nemen en manueel updaten.

 

installatron 6

 

Database: Installatron zal u vragen of u de database door Installatron wil laten installeren of dit zelf wil installeren. Als u dit door installatron laat doen dan krijgt u nog steeds de database gegevens. De database zelf kan u altijd bereiken door op uw hostingpakket te navigeren naar “my account – mySQL management”

 

installatron 7

 

Settings: dit zijn vooral gegevens die in uw admin worden gevraagd, later kan u deze nog altijd wijzigen door uw applicatie te bekijken in installatron.

Onderaan krijgt u enkele specifieke velden, deze kunnen verschillen van applicatie tot applicatie. Voor Wordpress vraagt installatron specifiek naar Multisite, als u dit niet nodig heeft kan u dit gewoon afvinken. De login attempts kunnen wel cruciaal zijn voor uw beveiliging.

 

installatron 8

 

Eens alles goed staat kan u klikken op “Install”

 

Nu kan u in principe aan de slag met uw applicatie, voor specifieke vragen over de applicatie kan u surfen naar de website van de applicatie.

 

Verder kan u gegevens bekijken / aanpassen bij installatron, uw applicatie zou nu moeten verschijnen bij de tab web applications.

Hier kan u nu ook uw database gegevens bekijken.

Hoe kan ik schadelijke code verwijderen uit mijn website?

Hackers zullen vooral proberen om enkele schadelijke codefragmenten te implementeren in uw website, deze codefragmenten kunnen er bv. voor zorgen dat de gebruiker van uw website niet op uw site terecht komt, maar doorgestuurd wordt naar een schadelijke website.

 

In eerste instantie kan u best een back-up terugplaatsen, als u geen back-up heeft kan u de onderstaande tips uitvoeren.

 

Als u een verdacht codefragment tegenkomt zoals: eval(base64_decode(‘script’)); dan kan u dit best onmiddellijk verwijderen uit al uw files. U kan dit doen door gebruik te maken van programma’s zoals adobe dreamweaver ed. (voor u begint kan u best een back-up nemen, u kan per ongeluk schadeloze code verwijderen waardoor de site niet meer functioneert).

 

Als u dit via een programma zoals dreamweaver doet, dan kan u best alle files binnenhalen met een FTP programma, wij raden FileZilla aan.

 

Zoek daarna in alle bestanden naar de schadelijke code, als u denkt dat alles terug veilig is dan kan u alles terug uploaden en de site grondig testen.

 

Vermoedelijk heeft de hacker nu wel toegang tot uw gegevens, om te vermijden dat er nog andere mensen toegang hebben tot uw hosting pakket (of computer) kan u best een antivirus aanschaffen of updaten. Laat het antivirus programma de computer grondig doorzoeken en neem actie waar nodig.

 

Als alles terug veilig is moet u de passwoorden van uw hostingpakket veranderen (dit kan u doen in DirectAdmin) en u kan best ook de passwoorden van uw webapplicaties aanpassen, zodat niemand nog toegang heeft tot uw hosting of admin gedeelte behalve uzelf.

 

Als u een waarschuwingspagina tegenkomt wanneer u naar uw site surft, dan kan u best dit stappenplan volgen:https://support.google.com/webmasters/answer/168328?hl=en

Hoe moet ik mijn domeinnaam koppelen aan een webhostingpakket?

Een domeinnaam is gekoppeld met het ip-adres/server door middel van het protocol DNS, Domain Name System. Webcreating.be regelt dit voor u en koppelt uw domeinnaam aan uw webhostingpakket. U hoeft en kan hier niets aan doen.

Ik heb mijn map public_html verwijderd, wat nu?

Deze map, die aangegeven wordt met een rood pijltje, is de basis van uw website. Je mag deze dus absoluut niet verwijderen! Indien dit toch gebeurd is, dien je ons te contacteren om een nieuw hosting pakket op te zetten. Alles wat op het huidige hosting pakket staat is niet meer bruikbaar. Om de website te herstellen dien je deze up te loaden naar het nieuwe hosting pakket. Als je hier geen backup of originele files van hebt, zal de site opnieuw gemaakt moeten worden.

 

Wat zijn de oorzaken van een gehackte website?

Onderstaande oorzaken zijn maar een fragment van de mogelijkheden waarop hackers uw site kunnen infecteren, maar het zijn de meest voorkomende.

 

Oudere versies van webapplicaties zijn vaak vatbaarder voor aanvallen, bekende voorbeelden van deze webapplicaties zijn: Joomla, Drupal en Wordpress. U kan er best voor zorgen dat uw webapplicatie mee is met elke update of tenminste met elke veiligheidsupdate, een handige manier om er zeker van te zijn dat u een melding krijgt per nieuwe versie is door de applicaties te installeren via Installatron. Anderzijds komen de meldingen in de applicatie zelf of op de website van de applicatie.

 

Webapplicaties worden meestal gevolgd door plugins en templates, deze hebben vaak  hun unieke versie buiten de versie van de applicatie waarop ze zijn geïnstalleerd, probeer deze up to date te houden.

 

De webapplicaties en hun plugins bieden vaak uitleg over hoe u ze beter kan beveiligen, deze informatie staat meestal beschikbaar op hun website en meer bepaald in hun FAQ.

 

Een geïnfecteerde computer kan ook leiden naar een gehackte website, probeer uw computer te beveiligen met een antivirus programma (voer ook regelmatig een update uit bij nieuwe versies).

 

Uiteraard is het best dat u ook een sterk passwoord neemt, kies er één met speciale tekens, cijfers en normale karakters voor een verbeterde veiligheid.

Registreer uw domeinnaam

Voordat u een domeinnaam of hosting bestelt, controleer eerst de beschikbaarheid!

Voordat u een domeinnaam kunt registreren, moet u controleren of deze nog vrij is.
Maak daarom gebruik van onze handige zoekmachine om te zien of uw gewenste domeinnaam nog vrij is.

De domeinnaam van uw website is uiterst belangrijk. Hij is als het ware het 'visitekaartje' van uw website. Een surfer die uw domeinnaam ingeeft op het web, is op dat moment een potentiële klant en kan een bestelling plaatsen. Het is belangrijk om goed na te denken over de domeinnaam die u verkiest want een herkenbaar internetadres lokt meer bezoekers.

Webcreating biedt alle mogelijke topleveldomeinen aan tegen de voordeligste prijzen (.be, .eu, .com, .org, etc.). Bekijk onze volledige prijslijst.

WWW.