Wordpress

Hoe kan ik Wordpress installeren?

Wordpress kan u manueel of via Installatron opzetten, het voordeel van Installatron is dat u zelf geen database moet aanmaken en dat de meeste gegevens al voor u worden ingevuld.

 

Om dit te doen via Installatron kan u dit simpelweg in onze faq opzoeken via de zoekbalk 'Installatron'. In die handleiding werd Wordpress als voorbeeld gebruikt.

 

Volledige informatie over Wordpress kan u vinden op:

http://wordpress.org/

http://nl-be.wordpress.org/

 

Wordpress

Hoe kan ik Wordpress updaten via Installatron?

Belangrijk: updates kunnen niet compatibele thema’s en/of plugins deactiveren of errors veroorzaken, lees daarmee eerst in onze faq hoe u een backup kan nemen van uw hosting pakket en hoe u specifiek van Wordpress een backup kan nemen.

Het is in veel gevallen belangrijk om Wordpress up to date te houden, of toch zeker met security releases. Als u Wordpress heeft geïnstalleerd via Installatron dan kan u daarmee ook een update doorvoeren.

 

Installatron zal hiervoor een melding geven via e-mail en via het hosting pakket, als u bent ingelogd kan u dat helemaal beneden zien aan het logo van de applicatie.

 

Installatron wordpress application

 

Klik op het logo en klik op “upgrade”

 

Installatron wordpress upgrade

 

Lees ook aandachtig de gevaren van een update, daarmee dat we aanraden om zeker een backup te nemen.

 

Installatron wordpress upgrae warning

 

Onderaan ziet u naar welke versie Wordpress zal updaten, kijk na of u een backup hebt en klik onderaan op “upgrade”

 

Installatron wordpress version

 

Wacht tot Installatron de bewerking heeft uitgevoerd.

 

wordpress upgrading

 

Kijk na of alles nog werkt en of Wordpress ook effectief de nieuwe versie heeft, dit kan u zien in het admin panel.

 

wordpress dashboard

 

Mogelijk staan enkele thema’s en/of plugins nu op inactief, zet deze 1 per 1 terug aan, als er een thema/plugin niet meer werkt moet u de nieuwe versie van die thema/plugin downloaden en installeren (kijk ook altijd goed na of een thema/plugin goed wordt onderhouden)

Hoe kan ik een totale backup nemen van Wordpress?

Bekijk eerst hoe u van uw hosting pakket een backup kunt nemen via http://www.webcreating.be/faq/Webhosting 

 

m 100% zeker te zijn van een goede backup kan u best ook een manuele backup nemen, bij Wordpress is dit niet enkel van de files in uw public_html, maar ook van de bijhorende database, door dit te doen kan u veel problemen vermijden.

 

1)      Backup van uw database:

 

Log in op uw hostingpakket en navigeer naar “phpMyAdmin”, dit zal een verificatie vragen van uw gebruikersnaam en wachtwoord van uw database. Deze kan u terugvinden in uw config.php of wp-config.php file van wordpress (onder DB_USER en DB_PASSWORD) of in uw Installatron beheer paneel.

 

Wordpress backup 1

 

Wordpress backup 2

 

Eens in phpMyAdmin kan u in de linkerkant kiezen voor de juiste database, daarna kan u rechts navigeren naar “exporteren”, klik in het volgende venster op “start”. Nu kan u de backup van de database opslaan op uw computer.

 

Wordpress backup 3

 

Wordpress backup 4

 

Wordpress backup 5

 

2)      Backup van uw files

 

Hiervoor raden we aan om een FTP programma te downloaden, standaard gebruiken wij “Filezilla”, dit is een bekend en gratis programma waarvan de features ook worden beschreven in: http://www.webcreating.be/faq/Webhosting en dan klikken op 'hoe kan ik mijn website uploaden'.

 

Open Filezilla en vul bovenaan uw hostinggegevens in, probeer connectie te maken via “Snelverbinden”.

 

Wordpress backup 6

 

Onderaan hebt u nu 2 vakken, aan de linkerkant staan de bestanden van uw computer, rechts staat uw hostingpakket. Navigeer in de linkerkant naar de map waarin u de site wil opslaan en rechts naar “public_html – (+ eventueel uw submap)”, het handige aan een submap is dat de specifieke wordpress bestanden mooi gegroepeerd staan, als de bestanden in de root folder staan dan zijn er enkele files die niet bij wordpress horen. Hieronder een lijstje met de standaard wordpress files/folders.

 

wp-admin
wp-content
wp-includes
.htaccess (zeer belangrijk!)
index.php
license.txt
wp-activate.php
wp-app.php
wp-blog-header.php
wp-comments-post.php
wp-config-sample.php
wp-config.php
wp-cron.php
wp-links-opml.php
wp-load.php
wp-login.php
wp-mail.php
wp-settings.php
wp-signup.php
wp-trackback.php
xmlrpc.php

 

Nu hebt u een complete backup van uw wordpress database en de files, probeer deze zo goed mogelijk bij te houden en regelmatig een nieuwe backup te nemen, zeker wanneer u een update / plugin wil uitvoeren op uw bestaande wordpress.

 

Offline backup herstellen:

 

Als er een error voorkomt na een update of een plugin dan raden we eerst aan om de backup van het hostingpakket terug te plaatsen, als dit niet werkt dan kan u de offline bestanden terugzetten.

Hoe kan ik een template installeren in Wordpress?

Wordpress templates zijn layouts die speciaal gemaakt zijn voor Wordpress. Een externe template kan problemen veroorzaken als deze niet mee is met de versie van Wordpress. Daarmee is het aangeraden om goed te kijken welke versie(s) de template kan ondersteunen en of de template regelmatig wordt bijgewerkt (voor toekomstige updates). Deze informatie kan u makkelijk vinden via "wordpress zoeken naar templates:" http://wordpress.org/extend/themes/

 

Download uw gekozen template en maak voor u start een back-up van uw hosting pakket en eventueel ook van uw wordpress files + database.

 

Eens de back-ups klaar zijn kan u beginnen met de installatie, in deze handleiding zal u 2 manieren zien: 1 via de wordpress admin, 2 via FTP. Als 1 van beide niet lijkt de werken kan u nog altijd de andere methode proberen.

 

Methode 1: Log in op uw Wordpress admin gedeelte

 

Navigeer naar de tab “Weergave”  en klik in het dropdown menu op “Thema’s”, ga naar “Thema’s installeren”. Kies nu voor “Uploaden” bovenaan en blader naar de zip file van uw eerder gedownloade thema.

 

wp theme 1

 

wp theme 2

 

wp theme 3

 

Klik daarna op “Nu installeren” en “Activeren”.

 

wp theme 4

 

U zal doorgestuurd worden naar een pagina met thema opties, hier kan u meestal specifieke zaken zoals header, footer etc. instellen.

 

Op de pagina met de thema opties zou ergens een knop met “Save changes” moeten staan. Klik hierop om het proces te voltooien. Nu kan u de template nog altijd bewerken, verwijderen,… via “Weergave – Thema’s – Thema’s beheren”

 

 

Methode 2: Open uw FTP programma (als u niet weet wat een FTP programma is, kan u hier meer info lezen), standaard gebruiken wij FileZilla.

 

Vul de hostinggegevens in en navigeer in het pakket naar “public_html – (wordpress directory) – wp-content – themes”. Upload nu uw template naar deze map.

 

Ga terug naar de admin en selecteer de template via “Weergave – Thema’s”.

 

Belangrijk: als u ooit een upgrade doet van de Wordpress versie, zorg er dan voor dat u eerst de template deactiveert, Wordpress update en daarna de nieuwe versie van de template installeert + test.

Hoe kan ik een plugin installeren in Wordpress?

Plugins zijn vaak externe scripts die samenwerken met de core van Wordpress, deze kunnen meer opties bieden voor de administrator en / of gebruiker. Een plugin kan problemen veroorzaken met updates van de Wordpress versie. Daarmee is het aangeraden om goed te kijken welke versie(s) de plugin kan ondersteunen en of de plugin regelmatig wordt bijgewerkt (voor toekomstige updates). Deze informatie kan u makkelijk vinden via "wordpress zoeken naar plugins:"http://wordpress.org/extend/plugins/

 

Download uw gekozen plugin en maak voor u start een back-up van uw hosting pakket en eventueel ook van uw wordpress files + database.

 

Eens de back-ups klaar zijn kan u beginnen met de installatie, in deze handleiding zal u 2 manieren zien: 1 via de wordpress admin, 2 via FTP. Als 1 van beide niet lijkt de werken kan u nog altijd de andere methode proberen.

 

Methode 1: Log in op uw Wordpress admin gedeelte

 

Navigeer naar de tab “Plugins”  en klik in het dropdown menu op “Nieuwe plugin”. Kies nu voor “Uploaden” bovenaan en blader naar de zip file van uw eerder gedownloade plugin.

 

wp plugin 1

 

wp plugin 2

 

wp plugin 3

 

Als de upload succesvol was dan moet u nu klikken op “Plugin activeren”, anders kan u verder gaan naar methode 2. Eens de plugin actief staat zal deze ook verschijnen in de lijst van plugins.

 

wp plugin 4

 

wp plugin 5

 

Methode 2: Open uw FTP programma (als u niet weet wat een FTP programma is, kan u hier meer info lezen), standaard gebruiken wij FileZilla.

 

Vul de hostinggegevens in en navigeer in het pakket naar “public_html – (wordpress directory) – wp-content – plugins”. Upload nu uw plugin naar deze map.

 

Ga terug naar de admin en activeer uw plugin.

 

Belangrijk: als u ooit een upgrade doet van de Wordpress versie, zorg er dan voor dat u eerst de plugins deactiveert, Wordpress update en daarna de nieuwe versies van de plugins installeert + test.

Hoe kan ik Wordpress beveiligen tegen spammers?

Bij Wordpress zijn er veel mogelijkheden om reacties achter te laten, deze mogelijkheden zijn dan ook niet onbekend voor spammers. Daarmee is het aangeraden om enkele veiligheidsinstellingen te doen.

 

Neem voor u begint een back-up, dit zou u best altijd doen voor u een grote wijziging doet aan uw website, zo voorkomt u veel problemen. Om een back-up te nemen kan u deze FAQ berichten lezen over hoe je een back-up van uw hosting pakket kan nemen en eventueel ook van uw wordpress files + database.

 

Na de back-up kan u beginnen met de instellingen in Wordpress zelf, navigeer naar het admin panel en login als administrator.

 

Navigeer vervolgens naar “Instellingen – Reacties” bekijk nu aandachtig alle settings, meestal schakelen wij het reageren op oudere berichten uit en vinken we bij “voor een reactie verschijnt” alles aan. Voor meer specifieke beveiliging kan u een reeks woorden invullen bij de “Zwarte lijst”.

 

wp antispam 1

 

wp antispam 2

 

Verder kunnen we nu enkele plugins installeren en activeren om ook automatische spambots tegen te gaan. Deze bots hebben reeds enkele achterpoortjes waardoor ze toch kunnen spammen op uw website.

 

Gebruik van Akismet: dit is een door Wordpress zelf ondersteunde plugin en staat reeds standaard geïnstalleerd, hiervoor moet u nu enkel nog een API key aanvragen en de plugin activeren.

 

wp antispam 3

 

Om de API key aan te vragen kan u navigeren naar http://akismet.com/ klik vervolgens op “Plans and pricing” en kies uw formule (websites voor persoonlijk gebruik kunnen gratis gebruik maken van Akismet). Klik op “Sign up” en “Sign up with Wordpress”, vul nu uw gegevens in en kijk in uw mailbox voor een activatiemail. Na het registreren krijgt u de optie om een donatie te geven, in de rechterbalk kan u de slider slepen naar 0 (gratis) als u voor persoonlijk gebruik hebt gekozen.

 

wp antispam 4

 

Klik vervolgens op “Continue” en bewaar de API code die u krijgt (deze komt ook toe in uw mailbox).

 

Keer terug naar uw Wordpress dashboard en navigeer naar “Plugins” klik nu op “activeren” bij Akismet. Klik vervolgens op “instellingen”. Voer nu uw API sleutel in en klik op “instellingen bijwerken”. Daarna krijgt u een bericht of uw sleutel juist of onjuist is.

 

wp antispam 5

 

wp antispam 6

 

wp antispam 7

 

Akismet zou nu trackbacks en andere achterpoortjes moeten tegenhouden, deze plugin zal u ook helpen om eventuele binnenkomende spam te verwijderen.

 

Naast Akismet bestaan er nog verschillende plugins voor een betere veiligheid, een goed voorbeeld is “Bad Behavior” deze plugin werkt naast Akismet aan een betere spambeveiliging. Denk eraan dat u altijd een back-up neemt voor u een bijkomende plugin gaat installeren.

Registreer uw domeinnaam

Voordat u een domeinnaam of hosting bestelt, controleer eerst de beschikbaarheid!

Voordat u een domeinnaam kunt registreren, moet u controleren of deze nog vrij is.
Maak daarom gebruik van onze handige zoekmachine om te zien of uw gewenste domeinnaam nog vrij is.

De domeinnaam van uw website is uiterst belangrijk. Hij is als het ware het 'visitekaartje' van uw website. Een surfer die uw domeinnaam ingeeft op het web, is op dat moment een potentiële klant en kan een bestelling plaatsen. Het is belangrijk om goed na te denken over de domeinnaam die u verkiest want een herkenbaar internetadres lokt meer bezoekers.

Webcreating biedt alle mogelijke topleveldomeinen aan tegen de voordeligste prijzen (.be, .eu, .com, .org, etc.). Bekijk onze volledige prijslijst.

WWW.